Персонални умения за успешна кариера

Уменията, необходими за успешна кариера, варират в различните отрасли. Повечето мениджъри, които работят в областта на човешките ресурси, обаче търсят определени типични черти и умения и тяхното показване може да ви направи по-желан кандидат. Независимо дали сменяте работата си или сега навлизате на пазара на труда, вероятно сте придобили някои умения от училище, от вашите хобита и от житейския ви опит. Те подобряват способността ви да комуникирате с другите, да изпълнявате задачите си и да преодолявате препятствия.

Основните умения за работа помагат на вашата производителност и показват професионализъм, когато се прилагат в работна среда. Научете кои са най-добрите умения за работа с конкретни примери, методи как да ги подобрите и да ги покажете на работното ви място. Вижте и съвети как да включите вашите умения в автобиографията си и по време на интервю за работа, за да впечатлите работодателите си.

Кои са ключовите умения в работата?

Ключовите умения на работното място са основните умения, които са необходими, за да успеете да изпълните ежедневните работни задължения и да постигнете своите професионални цели. Когато се прилагат целенасочено, тези умения подобряват производителността и водят до кариерно развитие. Можете да научите тези полезни умения, които да използвате в работната среда, чрез образование, курсове за специализация, хобита и житейския си опит. Те се наричат „прехвърляеми“ умения и голяма част от успеха на работното място зависи от тях. Прилагат се в много сфери и са от решаващо значение за положителните професионални отношения и успеха.

Примери за добри умения за работа

Уменията, които могат да ви помогнат да постигнете успех във всяка индустрия, са важни, независимо дали планирате да преминете към нова работа или да останете в същата компания. Гъвкавите умения, които могат да се прилагат при изпълнение на много длъжности, могат да ви помогнат да напреднете в кариерата си и да доведат до възможности за заемане на ръководни позиции. Специалистите съветват да прилагате следните умения по време на работа, за да постигнете професионални постижения във всяка индустрия.

Комуникация

Използването на ефективни комуникативни умения на работното място може да подпомогне за постигане на положителна работна среда и да доведе до ефективно завършване на проекти. Да бъдеш ясен в използването на език и избор на думи, да имаш положителен тон, да контролираш скоростта на речта си и да осъществяваш контакт с очите, са професионални практики, които показват уважение към колегите.

Активно слушане

Дори по-важно от говоренето, изкуството да слушаш целенасочено е едно от най-важните умения в работата. Действията, които можете да предприемете, за да покажете, че се интересувате от разговор, са:

 • Поддържайте контакт с очите.
 • Усмихвайте се и кимайте, когато е подходящо.
 • Отразявайте огледално мимиките и жестовете на човека насреща.
 • Премахнете разсейващите фактори.
 • Изчакайте вашия ред да говорите.
 • Задавайте уточняващи въпроси.
 • Реагирайте замислено.

Език на тялото

Въпреки че е трудно да се съсредоточите върху езика на тялото, осъзнаването на факта, че всъщност комуникирате без да говорите, е наложително за запазване на професионализма. Уверете се, че действията ви по време на взаимодействие с другите са положителни и подкрепете устното си послание, като се фокусирате върху следното:

 • Заемете спокойна поза, която показва топлина.
 • Ръцете, които стоят свободно отстрани, трябва да бъдат подканващи.
 • Кимайте, за да покажете съгласие.
 • Поддържайте силен контакт с очите, за да покажете интерес.
 • Стойте изправени на стола си, за да предадете увереност.

Критично мислене

Способността да се предсказват потенциални резултати или пречки, да се идентифицират възможни решения и да се избере най-добрият вариант е умение за решаване на проблеми, което се цени от работодателите. Критичните мислители подобряват производителността, като предотвратяват проблеми, преди те да се появят, което спестява време и пари за една компания.

Организация

Добре организираният служител често е по-продуктивен. Покажете своите организационни умения, като поддържате чисто работно място, подреждате документите така, че можете лесно да ги намерите и пристигайте на работа всеки ден навреме. Тези малки професионални детайли в поведението показват, че цените работата си и имате силна работна етика.

Лидерство

Някои от най-добрите лидери са харизматични и могат да използват способностите си, за да влияят и да насочват другите. Дори и да не сте в лидерска роля, лидерските умения като съпричастност и способността да делегирате отговорности, като разпознавате силните страни на другите, подобряват възможностите ви за успех ви в кариерата.

Работа в екип

Работата заедно и с уважение с членовете на екипа е в подкрепа на положителната корпоративна култура и помага за изпълнението на проектите навреме. Сътрудничеството с колеги също може да доведе до възможности за професионално развитие, когато се учите един от друг и изграждате професионални връзки за напредък в кариерата си.

Мотивация

Вдъхновяването на другите чрез вашите думи или действия е лидерско умение, което създава положителна работна среда, в която колегите се чувстват оценени.

Саморегулация

Саморегулирането е социално умение, развито с течение на времето, което ви помага да управлявате емоционалните си реакции и поведение при трудни обстоятелства. Служител, който успешно се саморегулира, се счита за надежден, поддържа позитивно отношение в трудни ситуации и се адаптира се към всяка промяна.

Интегритет

Утвърдете се като служител, който заслужава доверие и желае да помогне на другите. Последователното ви поведение да подкрепяте другите и да показвате истинска радост от успехите им може да доведе до възможности за кариерно развитие.

Решителност

Способността да вземате бързи решения и да имате увереност във вашите действия показва разбиране на вашата професионална сфера и доверие във вашите способности. Решителността в работата може да вдъхне доверие и да помогне за изграждането на вашето доверие.

Мислене в посока на растеж

Мисленето в посока на растеж е атрибут, който е полезен както в личния, така и в професионалния ви живот. Разбирането, че можете да развиете вашите таланти и да подобрите работните си уменията, ви кара да създавате още повече цели и да рискувате повече. Вашето желание да опитате нови неща може да помогне на производителността на компанията и да ви донесе повишение в йерархията.

Емпатия

Емоционалната интелигентност ви помага да се отнасяте с уважение към другите и показва, че цените и разбирате тяхната гледна точка. Този положителен подход за общуване с хората изгражда силни връзки и подкрепя удовлетворението от работата.

Устойчивост

Устойчивостта е начинът, по който можете да се справяте с ежедневните стресове, да преодолявате препятствия, да спазвате срокове и да отърсите от неуспеха, след като сте се поучили от него. За да покажете устойчивост на работното си място, останете позитивни, когато нещо не ви върви по пътя и полагайте усилия, за да избегнете същите проблеми в бъдеще. Учете се от грешките си.

Как да подобрите основните умения за работа

Дори ако вече се чувствате реализиран във вашата сфера и не искате да преминете към друга позиция, можете да предприемете определени стъпки, за да укрепите уменията си и да подобрите цялостната си работа. Стремежът към върхови постижения е професионално качество, което работодателите оценяват. Добре е да обмислите следните стъпки в процеса на подобрение на уменията си по време на работа:

 1. Оценете способностите си

Прегледайте уменията си, за да видите кои качества ще ви служат най-добре. Погледнете силните и слабите си страни, за да определите умение, върху което искате да работите, за да постигнете по-добри възможности за кариера и производителност в работата.

 • Поискайте обратна връзка

Поискайте мнение от приятели, семейство, колеги и ръководители, за да разберете кои умения биха ви помогнали във вашите ежедневни действия. Те могат да бъдат доста по-проницателни и да предложат нова перспектива.

 • Определете фокуса си

Изберете едно умение, върху чието подобряване да се съсредоточите. Тази стъпка ще ви попречи да се чувствате съкрушени и да загубите интерес. Разберете основните си мотиви за подобрение и какви ресурси (като време или парични инвестиции) ще са ви необходими, за да успеете.

 • Информирайте се

Направете предварително проучване и прочетете книги, свързани с вашия професионален фокус. Позоваването на експерти в областта може да насочи усилията ви за развитие в правилната посока и да направи преживяването по-приятно.

 • Поставете си цели

Помислете за поставянето на лични цели, за да мотивирате своите действия и поведение. Прочетете например една статия на ден, за да бъдете информирани и се ангажирайте да промените един определен аспект вашето поведение. Ще можете да отпразнувате напредъка, който виждате и да бъдете вдъхновени да продължите.

 • Оценете напредъка си

Когато определяте целта си, стремете се да имате система за оценка дали вашите усилия работят. По този начин можете да коригирате подхода си за най-добри резултати.

 • Разберете, че това е процес

Не се обезсърчавайте. Осъзнайте, че подобряването на вашите умения в работата е непрекъснат процес.

Добри умения, които да притежавате на работното място

Утвърждаването като ценен служител отнема време и ангажираност. За да спечелите и запазите доверие на работното място и да спечелите уважение както от колегите, така и от своите ръководители, е необходимо да демонстрирате своите умения в работата. Ето някои предложения, които може да имате предвид:

 • Станете доброволец по различни проекти, когато се отдаде възможност.
 • Фокусирайте се в помагането на другите.
 • Утвърдете доверието в себе си.
 • Поискайте обратна връзка.
 • Прилагайте стратегии за подобрение.

Как да подчертаете най-добрите си работни умения

За да впечатлите рекрутърите и наемащите хора мениджъри, изтъкнете своята квалификация и най-силни умения на работното си място в мотивационното писмо, в автобиографията си и по време на интервюто за работа. Тези акценти могат да ви помогнат да впечатлите работодателите и да ви разграничат от останалите кандидати.

Подчертайте ключовите си умения в мотивационно писмо

Използвайте мотивационното си писмо, за да се фокусирате върху работните умения, които притежавате и които най-добре се отнасят до позицията, към която сте се насочили. Изберете две от най-подходящите умения за позицията, за която кандидатствате и опишете подробно как тези умения са ви помогнали да успеете в миналото. Използвайте цифри, за да конкретизирате количествено своите постижения.

Подчертайте ключовите си умения в автобиографията си

За по-изчерпателно, но все пак кратко представяне на вашите работни умения, използвайте ясно организирани подточки в автобиографията си. Заглавията могат да насочат вниманието към необходимите категории, детайлизиращи вашия професионален бекграунд и качества. Включете данни и проценти, за да покажете колко въздействаща е била работата ви на предишни позиции и да остойностите вашите постижения.

Покажете уменията си по време на интервюто за работа

За да подчертаете силните си страни по време на интервю, планирайте някои отговори на стандартни за едно интервю въпроси, за да отговорите уверено и да докажете, че сте подходящ за работата. Слушайте внимателно интервюиращия, осъществявайте зрителен контакт с него и поддържайте темата на разговор, като отговаряте и взаимодействате по време на интервюто. Предоставянето на ясни, но подробни отговори и задаването на обмислени въпроси, когато бъдете подканени, ще покаже вашия ясен интерес към позицията и ще отличи вашата кандидатура.

Намирането на работа, която ви дава възможност да използвате мощните си професионални умения и показвате най-добрите си качества, отнема време и търпение. Важно е да намерите работна среда, която да поддържа баланса ви между работа и личен живот и да ви помогне да напреднете в кариерата си.

Източник: www.glassdoor.com

 • Споделете този пост

Оставете коментар